Adobe Illustrator är illustratörens verktyg

Logotyper, skyltar, ikoner och informationsgrafik. Det mesta är skapat i Illustrator!

Grejen med Illustrator

I din vardag stöter du ständigt på saker som är skapade i Adobe Illustrator: Skyltarna på stan, ikonerna på din mobiltelefon, grafiken i dagstidningen, affischer, tapetmönster, seriefigurer, klädtryck… Och naturligtvis det som Illustrator kanske är mest känt för – logotyper.
Raketen i vår logotyp är skapad i Illustrator. Tack vare banor för de färgade fälten kan den tryckas 1 cm eller 3 meter stor, och vara alltid lika skarp.

Illustrator är programmet som används av både nybörjare och proffs för att skapa alla byggstenarna i grafisk design. Så har det varit under de 30 år som programmet har funnits.

Vektorer är kärnan i Illustrator

Illustrator jämförs ofta med Photoshop. Varför kan vi då inte skapa all grafik i det programmet?

Huvudskälet är det som kallas för vektorgrafik, även kallat objektgrafik. Illustrator jobbar nämligen på ett helt unikt sätt.

Som du säkert vet är många digitala bilder uppbyggda av fyrkantiga pixlar. Det fungerar väldigt bra när pixlarna är så små att de inte syns. Men om du förstorar en pixelbild rejält kommer grafiken se hemskt ut.

När det gäller vektorgrafik är varje objekt definierat via något som kallas för fästpunkter och banor. Det gör att du kan förstora och förminska precis som du vill. Och det är en väldigt viktig förutsättning inom grafisk design.

Illustrator är därför skapat för att vara världsmästare på just hanteringen av banor. Möjligheterna är i stort sett oändliga!

En vektorbild är uppbyggd av linjer och fästpunkter som kan bearbetas. De kallas banor. De bygger sedan upp alla färgade fält och detaljer.

INFO FRÅN:

MODERSKEPPET

Moderskeppet ger dig ny kunskap. Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.

Mer om oss

Nytt: Vi lär ditt företag göra kurser som våra

DÄR INTERNET ÄR

Eva Sjöberg fotograf i Jönköping