WordPress är ett verktyg som är gratis att ladda ner och använda.

Det finns olika teman för att ändra designen på hemsidan och plugins för olika funktioner. En del är gratis, men det finns även betalvarianter.

WordPress är ett modernt publiceringsverktyg det vill säga ett program som gör det enklare att publicera saker på nätet som exempelvis texter och bilder. Ett stort fokus för plattformen ligger på att den ska vara lätt och enkel att använda, ingen gillar dålig användarvänlighet.Det finns många namn på program för att hantera information på webben, några av dem är: Content Management System, publiceringssystem, innehållshanteringssystem, webbadministrationssystem, webbpubliceringssystem eller innehållshanteringssystem, vi föredrar att kalla det för webbpubliceringsverktyg eller helt enkelt för ett CMS.

WordPress är störst i världen

WordPress är värdens mest populära plattform för webbpublicering på nätet. Man räknar med att runt 20% av alla webbplatser och hemsidor runt om i värden använder systemet. När man använder WordPress är det lätt att förstå varför det har blivit så populärt.

För vem passar WordPress?
Innehållshanteringssystemet används ofta för bloggar men fungerar även utmärkt på webbplatser. Det är ett perfekt verktyg för både privatpersoner som företag. WordPress är gratis och ovärderligt på en och samma gång.

Historien bakom WordPress
WordPress skapades som ett verktyg för bloggar men har under åren utvecklats från ett bloggsystem till att börja användas som ett fullvärdigt webbpubliceringssystem för att kunna hantera stora webbplatser.

WordPress släpptes den 27:e maj 2003, av dess skapare Matt Mullenweg och Mike Little. Systemet hette från början b2, och är en ”fork” av ett tidigare projekt som gick under namnet b2/cafelog.

Öppen källkod – Open source

En stor fördel med WordPress är att det är släppt som fri programvara med öppen källkod eller open source. WordPress distribueras under GPLv2 (GNU General public-licens) vilket innebär att man får full tillgång till källkoden och får rätt att ändra och anpassa koden efter eget tycke. WordPress är helt kostnadsfritt att ladda ner, och det finns ett stort community som designar teman och tillägg till plattformen.